Rizoto ze slávek aneb breberkové rizoto
Recept na rychlé, chutné a zdravé netradiční jídlo. Toto „breberkové rizoto“ vařím běžně ze slávek, ale můžete použít i jiné mořské potvůrky :-) Jídlo je hotové do půl hodinky, můžete ho použít jako hlavní chod, nebo i jako předkrm. Pokud si ho připravíte k večeři, doporučuji sklenku bílého vína.
Nechala jsem se inspirovat různými recepty a vzniklo z toho tohle :-)
Co budete na 3 porce potřebovat?
– slávky loupané předvařené cca 350g (kupujeme v Makru 1kg za cca 160Kč, dávám třetinu sáčku)
– zelenina mražená malé kousky – 2 hrsti
– olivový olej
– česnek český – 2 stroužky
– rýže -2 sáčky
– provensálské bylinky
– sůl
– koření na čínu
– (smetana ½ kelímku)
A jak na to?
Dle návodu uvařte rýži. Než rýže bude hotová, připravte si směs slávek a zeleniny. Do větší pánve nalijte olivový olej v takovém množství, aby se na pánvi vytvořil tenký film. Než se olej rozehřeje, propláchněte slávky v teplé vodě, případně odstraňte zbytky mušlí. Scezené slávky dejte na pánev a na mírném ohni cca 5 minut restujte, občas promíchejte. Poté přihoďte nadrobno nakrájený česnek a zeleninu. Vše promíchejte, pánev přiklopte poklicí a nechte dusit (zelenina pustí trochu vody. Pokud by se Vám směs připalovala, dolijte vodu). Až zelenina změkne, můžete přidat rýži. Vše řádně promíchejte a přidejte koření dle chuti – provensálské bylinky, koření na čínu, špetku soli. Za občasného míchání nechte ještě 3 až 5 minut na mírném ohni. Nyní můžete dle chuti přidat zhruba půl kelímku smetany. Rizoto zamíchejte, nechte smetanu ohřát a můžete servírovat.
Pokud máte k dispozici čerstvé bylinky – bazalku či oregáno, můžete je nasekané do již hotového rizota přimíchat, nebo jimi rizoto ozdobit. Také je možné udělat rizoto bez smetany. Záleží jen na Vás :-)
PS: Vždy, když vařím tohle rizoto, tak než přidávám k breberkám zeleninu, jednu vytáhnu, nechám vychladnout a dám ji našemu Bertíkovi. Může se po nich jen utlouct :-D