Recept na pšenici s uzeným mám od babičky. Pravda, je to trochu zvláštní kombinace, ale ačkoli se jedná o „zrní“ toto jídlo uspokojí i zaryté masožravce :-)
Co budete potřebovat?
1/2 kg špaldové pšenice (na cca 6 porcí), kupuji ve zdravé výživě
uzené/bůček – množství dle chuti (cca 300 – 500 g)
zelí v sladkokyselém nálevu
kuličky pepře
máslo/sádlo (cca 2 lžíce)
1 velkou cibuli
sůl
(česnek)
A jak na to?
1) Pšenici je třeba namočit minimálně 24 hodin před vařením, ideálně 2 dny. V průběhu namáčení několikrát vyměníme vodu.
2) Nabobtnalou pšenici propláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby jí bylo jen o něco málo více, než pšenice. Přidáme kuličky pepře, půl cibule a necháme vařit. Vaříme dokud pšenice nezměkne zhruba 2 hodiny.
3) Na másle či sádle (já preferuji máslo) nechejte zpěnit druhou polovinu cibule, popřípadě přidejte česnek.
4) Přidejte bůček/uzené nakrájené na kostičky, lehce osmahněte a zamíchejte. Až je směs hotová, můžete přidat zelí – množství dle chuti.
5) Nakonec zcedíme uvařenou pšenici, pokusíme se vybrat kuličky pepře a smícháme pšenici s uzeným, cibulí a zelím. Směs můžeme dochutit solí, či přidat zelí a pepř dle chuti.
„Zrní s uzeným“ udělám vždy o něco více. Mám ho ráda jako hlavní chod, ale když ho trochu zbyde, dva dny v lednici určitě vydrží a i jako menší studená svačinka není špatné.
Pingback: Cizrna s hovězím a zeleninou - recept | O všem