O všem Vítejte na stránkách o všem možném :-)

Jablečné lívance paní Křížkové

Recept na jablečné lívance, které jsou zdravější variantou běžných lívanců, mám od jedné výborné kuchařky, která již bohužel není mezi námi. Tímto vzdávám hold této výjimečné ženě.

Co budete potřebovat:

12dkg cukru
1/4 kg hladké mouky
1/4 litru mléka
1/2 kg jablek (cca 3-4 kusy)
3 vejce
1/2 prášku do pečiva
kůru z 1 citronu

A jak na to?

1) Utřeme 3 žloutky s cukrem (můžeme mixérem), poté přidáme mléko a mouku.
2) Nastrouháme oloupaná jablka (strouhám polovinu na nejhrubším struhadle a polovinu na prostředním) a citronovou kůru a přidáme ke směsi z bodu 1).
3) Vytvoříme sníh ze 3 bílků (nezapomeňte, že sníh se dělá lépe, přidáme-li špetku soli).
4) Nyní máme ve dvou nádobách směs 1)+2) a zvláště sníh – 3). Vše smícháme, ale postupujeme opatrně, abychom nezničili objem sněhu a přidáme prášek do pečiva.
5) Směs musí být téměř tekutá. Pečeme bez oleje (nebo pouze s kapkou) po obou stranách. Vždy nabírám směs malou naběračkou.
Nejlepší je podávat lívance čerstvé, avšak když zůstanou v ledničce, jsou výborné i druhý den na snídani. Většinou jablek nastrouhám více a přidávám je jako ozdobu na již hotové lívance. Hodí se k nim i marmeláda či rozinky, ale já je mám nejraději jen tak :-)

Dobrou chuť a napište, jak se Vám povedly!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Malý matematický testík :-) *

Navigovat v příspěvcích

„Bůh stvořil člověka, když ho přestaly bavit opice. Na další pokusy už pak neměl nervy.“ Mark Twain