O všem Vítejte na stránkách o všem možném :-)

Cizrna s hovězím a zeleninou – recept

Dalším poněkud netradičním receptem je cizrna s hovězím a zeleninou.

Ne všichni možná víte, co že ta cizrna vlastně je. Cizrna, cicer, nebo taky římský hrách je bobovitá rostlina. Jedlá je pouze cizrna beraní, kterou koupíte (pod zjednodušeným názvem cizrna) v jakékoli zdravé výživě. Jedná se tedy o luštěninu podobnou hrachu. Většinou se prodává v balení 400 nebo 500 gramů, cena za 500 gramů se pak většinou pohybuje mezi 30 a 50 Korunami.

Co budete potřebovat na 3-4 porce?

cca 250 gramů cizrny
asi 200 gramů mražené zeleniny
zhurba 300 gramů hovězího masa na guláš (pro zaryté masožravce více)
listový salát
asi 30 gramů másla
pečivo
provensálské koření
masox
mletou papriku
drcený kmín

A jak na to?

1) Je potřeba namočit cizrnu alespoň 1 den před vařením (pokud bude namočená déle, rozhodně to ničemu nevadí). Cizrnu dáme do misky a zalijeme vodou. Vody dáme více, než je cizrny. Počítejte s tím, že cizrna nasaje vodu a zvětší svůj objem minimálně dvakrát. Občas propláchněte a dolijte vodu novou.
2) Cizrnu dáme do hrnce s čerstvou vodou a vaříme asi 45 minut, dokud není cizrna měkká.
3) Hovězí maso nakrájíme na malé kousky či na kostičky (cca 1,5 cm). Maso podusíme na velké pánvi na másle.
4) Až maso trochu změkne, přidáme papriku a kmín, promícháme, podlijeme trochou vody a dusíme do úplného změknutí.
5) Když je maso opravdu již měkké, přidáme zeleninu (nejraději používám mraženou zeleninu, která je již nakrájena na malé kousky – rychleji je hotová) a kostku masoxu a za občasného míchání necháme směs asi 5 minut na mírném ohni.
6) Cizrna je již hotová, slijeme vodu a přimícháme cizrnu ke směsi na pánvi (je opravdu nutné mít velikou hlubokou pánev). Vše řádně promícháme, dokořeníme provensálským kořením a ještě prohřejeme v případě, že nám některá z části směsi stihla vychladnout.
7) Směs podáváme na velkém talíři (nebo hluboké misce), na který položíme celý umytý list salátu, do něj naběračkou nabereme směs i s trochou omáčky, která se nám vytvořila a na okraj talíře nakrájíme čerstvé pečivo (např. tmavou kaiserku). Pokud máme čerstvou bylinku, můžeme dozdobit bazalkou či oregánem. Je chutné také s červenou ředkvičkou.

Cizrnovou směs, stejně jako třeba pšenici s uzeným, mám ráda jak teplou, tak i za studena. Proto když Vám zůstane do druhého dne v ledničce, můžete z ní mít i svačinku s sebou třeba do práce. Opět se jedná o zdravé jídlo, které snědí (možná po menším přemlouvání a s trochu větším podílem masa :-) ) i zarytí masožravci. (Vyzkoušeno doma na mužích člověčí i psí rasy. Ano, náš krysařík škemrá, aby dostal cizrnu :-D)

1. komentář pro “Cizrna s hovězím a zeleninou – recept

  1. Zuzka on 21.1.2013 at 14.36 napsáno:

    Hmm, to někdy vyzkouším…cizrnu mám sice koupenou, ale ještě jsem ji nikdy nedělala.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Malý matematický testík :-) *

Navigovat v příspěvcích

„Nikdy se nesměji nejlépe. Bojím se, že by to mohlo být naposledy.“ Jan Werich